MCQ of Operating Systems – Set 4


In this series of Multiple Choice Questions set you will get MCQ Questions from Operating Systems, as usual there is 10 MCQ Questions related to the Operating Systems and four options to each questions but only one option is the correct one. Correct answer of this MCQ questions are given below of this question set.

MCQ on Operating Systems

Multiple Choice Questions on Operating Systems

4-1 Which one of the following is not the function of Operating System?
A.  Resource Management
B.  File Management
C.  Networking
D.  Processor Management

4-2 The Banker’s algorithm is used
A.  to rectify deadlock
B.  to detect deadlock        
C.  to prevent deadlock
D.  to slove deadlock

4-3 Which of the following concept is best to preventing page faults?
A.  Paging
B.  The working set
C.  Hit ratios
D.  Address location resolution

4-4 Which of the following memory unit that processor can access more rapidly
A.  Main Memory
B.  Virtual Memory
C.  Cache memory
D.  Read Only Memory

4-5 A page fault occurs when
A.  the Deadlock happens
B.  the Segmentation starts
C.  the page is found in the memory
D.  the page is not found in the memory

4-6 Bringing a page into memory only when it is needed, this mechanism is called
A.  Deadlock
B.  Page Fault
C.  Dormant Paging
D.  Demand Paging

4-7 First-in-First-Out (FIFO) scheduling is
A.  Non Preemptive Scheduling
B.  Preemptive Scheduling
C.  Fair Share Scheduling
D.  Deadline Scheduling

4-8 Copying a process from memory to disk to allow space for other processes is Called
A.  Swapping
B.  Deadlock
C.  Demand Paging
D.  Page Fault

4-9. The necessary conditions needed before deadlock can occur?
A.  No Mutual Exclusion, Hold and wait, Preemption, Circular Wait
B.  Mutual Exclusion, No Hold and wait, Preemption, Circular Wait
C.  Mutual Exclusion, Hold and wait, No Preemption, Circular Wait
D.  Mutual Exclusion, Hold and wait, Preemption, No Circular Wait

4-10 A program in execution is called
A.  A Paging
B.  A Process
C.  A virtual memory
D.  A Demand Page

 


 
Click Here for Answers

1 – C / 2 – C / 3 – B / 4 – C / 5 – D / 6 – D / 7 – A / 8 – A / 9 – C / 10 – B




Incoming search terms:

  • copying a process from memory to disk to allow space for other processes is called
  • operating system concepts mcqs
  • operating system concepts mcqs answers
  • multiple choice questions with answers in operating system
  • operating system concepts multiple choice questions with answers
  • mcq on deadlock in operating system
  • multiple choice question on operating system with answer
  • multiple choice questions on process management in operating system
  • questions on deadlock in operating system
  • mcq on operating system concepts

6 Responses to “MCQ of Operating Systems – Set 4”

  1. duke.. 29 February 2012 at 5:34 PM

    FIFO is given a preemptive sheduling but it is a non-preemptive sheduling..

  2. mayuri 22 August 2012 at 12:04 AM

    greeting to ganesh sir
    i like d website and it helps in competitive exam.sir i hve doubt in question 1 ,i suppose “the function of OS is not:” the ans shud be processor management.

    • Ganesh Maharjan 22 August 2012 at 9:14 PM

      Process management is an integral part of an Operating System. The OS must allocate resources to processes, enable processes to share and exchange information and enable synchronization among processes. So, process management is the function of OS.

  3. deepika 18 November 2012 at 9:41 PM

    great set of questions sir…keep posting…and thanks a lot!!!:)

  4. nikita 28 February 2013 at 10:06 AM

    your answer of 4-2 is wrong bankers algorithm is not used for deadlock prevention it is deadlock avoidance method…

  5. mitiku 8 May 2013 at 5:44 PM

    it is nice thank you


Leave a Reply