MCQ of Database Management System (DBMS) – Set 7


This is new Multiple Choice Questions (MCQ Questions) with Answer on the Category of Database Management System (DBMS). In this Question set you will get 10 Objective Questions with Answer related to DBMS (Database Management System). Four options are given to the each question and only one options is the correct one. Select your option and check with given correct answer. Correct answer are given the below of this questions set.

MCQ of Database Management System (DBMS)

Multiple Choice Questions of Database Management System (DBMS)

7-1. An attribute that is not part of any candidate key is known as
B. sub-prime attribute
A. non-prime attribute
D. sub-candidate key
C. non-candidate key

7-2. Which of the follow is not the degree of relationship?
A. Single
B. Binary
C. Ternary
D. n-ary

7-3. The degree of the relationship is
A. number of Tables in a relationship
B. number of entities in a relationship
C. number of Row & Columns in a relationship
D. number of participating entities in a relationship

7-4. How many rules in “CODD’S RULES” of Relational Model of database systems?
A. 11
B. 12
C. 13
D. 14

7-5. Every attribute has some predefined value scope that is called
A. Tuple
B. Tables
C. Attribute domain
D. Relation schema

7-6. An attribute of a table cannot hold multiple values is the property of
A. First normal form (1NF)
B. Second normal form (2NF)
C. Third normal form (3NF)
D. Fourth normal form (4NF)

7-7. A key that consists of more than one attribute to uniquely identify rows in a table is called
A. Composite key
B. Candidate key
C. Primary key
D. Foreign key

7-8. In hierarchical model, data is organized into
A. logical structure
B. physical structure
C. tree like structure
D. none of them

7-9. The key selected from the sets of candidate keys by database designer is called
A. Primary key
B. Secondary Key
C. Foreign key
D. Super key

7-10. In an Entity-Relationship diagram “Double Rectangles” represents
A. Relationship Set
B. Weak Entity Sets
C. Derived Attributes
D. Multi-valued Attributes

 


 
Click Here for Answers
1 – B / 2 – A / 3 – D / 4 – B / 5 – C / 6 – A / 7 – A / 8 – C / 9 – A / 10 – B
 




Incoming search terms:

  • dbms objective question answer
  • dbms choose it questions
  • objective questions for dbms
  • purpose of database system are mcq
  • objective qution in data base management system by davv
  • dbms ob
  • multiple choice type questions of database management system
  • dbms quiz with answers
  • database management system objective question
  • dbms quiz in hindi

6 Responses to “MCQ of Database Management System (DBMS) – Set 7”

  1. Neha 6 March 2017 at 9:43 PM

    Sir it is very useful for me

  2. Neha 6 March 2017 at 9:44 PM

    Sir it is very useful please upload more questions

  3. Meghraj 20 March 2017 at 7:24 AM

    Questions are better but reading contents is not available in the site

  4. raja 10 May 2017 at 1:35 AM

    plzzz sir give me question

  5. raja 10 May 2017 at 1:37 AM

    plzzz sir degree courses give me question

  6. prasath 3 October 2017 at 4:30 PM

    sir/madam,i have more knowledge get in this platform..and also i request to upload more questions…thank you !!!..


Leave a Reply