MCQ of Database Management System (DBMS) – Set 1


Database is a collection of information organized in such a way that a computer program can quickly select desired pieces of data. In this new series of Multiple Choice Question, you will get MCQ Questions related to the category of Database Management System (DBMS), this is the 1st MCQ Question set of this series.

MCQ of Database Management System (DBMS)

Multiple Choice Questions of Database Management System (DBMS)

1-1. A Database Management System (DBMS) is
A. Collection of interrelated data
B. Collection of programs to access data
C. Collection of data describing one particular enterprise
D. All of the above

1-2. Which of the following is not a level of data abstraction?
A. Physical Level
B. Critical Level      
C. Logical Level
D. View Level

1-3. Disadvantages of File systems to store data is:
A. Data redundancy and inconsistency
B. Difficulty in accessing data
C. Data isolation
D. All of the above

1-4. In an Entity-Relationship Diagram Rectangles represents
A. Entity sets
B. Attributes
C. Database
D. Tables

1-5. Which of the following is not a Storage Manager Component?
A. Transaction Manager
B. Logical Manager
C. Buffer Manager
D. File Manager

1-6. Data Manipulation Language enables users to
A. Retrieval of information stored in database
B. Insertion of new information into the database
C. Deletion of information from the database
D. All of the above

1-7. Which of the following is not an Schema?
A. Database Schema
B. Physical Schema
C. Critical Schema
D. Logical Schema

1-8. Which of the following is Database Language?
A. Data Definition Language
B. Data Manipulation Language
C. Query Language
D. All of the above

1-9. Which of the following in not a function of DBA?
A. Network Maintenance
B. Routine Maintenance
C. Schema Definition
D. Authorization for data access

1-10. Which of the following is a Data Model?
A. Entity-Relationship model
B. Relational data model
C. Object-Based data model
D. All of the above

 


 
Click Here for Answers

1 – D / 2 – B / 3 – D / 4 – A / 5 – B / 6 – D / 7 – C / 8 – D / 9 – A / 10 – D




Incoming search terms:

  • mcq on dbms
  • dbms mcq
  • dbms objective questions and answers
  • dbms multiple choice questions with answers
  • mcq on dbms with answers
  • database management system mcq questions with answers
  • dbms mcq questions with answers
  • MCQ for dbms
  • dbms mcqs with answers
  • dbms mcq with answers

Leave a Reply