MCQ of Fundamentals of Computer – Set 7


7-1. The Second Generation Computer was based on ________.
A. Vacuum Tube
B. Silicon Chips
C. Transistor
D. Bio Chips

7-2. The Third Generation Computer was made with ________.
A. Vacuum Tube
B. Discrete Components
C. IC
D. Bio Chips

7-3. The BIOS is the abbreviation of ________.
A. Basic Input Output System
B. Best Input Output System
C. Basic Input Output Symbol
D. Base Input Output System

7-4. What do you call a single point on a computer screen?
A. Cell
B. Element
C. Pixel
D. Bit

7-5. RJ45 UTP cable has ________ Cables.
A. 2 pair
B. 3 pair
C. 4 pair
D. 5 pair

7-6. Basic is ________ language.
A. a procedural
B. an object oriented
C. both A and B
D. none of the above

7-7. In ________ mode, the communication channel is used in both directions at the same time?
A. Full-duplex
B. Simplex
C. Half-duplex
D. None of the above

7-8. How was the generation of computer classified?
A. by the device used in memory & processor
B. by the speed of computer
C. by the model of the computer
D. by the accuracy of computer

7-9.    Who invented Analytical engine?
A. Blaise Pascal
B. George Bool
C. Charles Babbage
D. Dr. Herman Hollerith

7-10. Through which device the main components of the computer communicate with each other?
A. Keyboard
B. System Bus
C. Monitor
D. Memory

 


 
Click Here for Answers

1 – C / 2 – C / 3 – A / 4 – C / 5 – C / 6 – A / 7 – A / 8 – A / 9 – C / 10 – B




Incoming search terms:

  • basic computer mcqs
  • basic computer mcqs with answers
  • multiple choice questions on computer fundamentals
  • basic computer mcq
  • fundamental of computer
  • computer basic mcq
  • basic mcq on computer
  • What do you call a single point on a computer screen
  • basic computer questions and answers objective
  • mcq basic computer questions

8 Responses to “MCQ of Fundamentals of Computer – Set 7”

  1. Swapnil Phatake 1 March 2011 at 2:07 PM

    query about que 7-7 i think the answer is full duplex

    • Ganesh Maharjan 8 March 2011 at 2:11 AM

      Yes…! the correct answer is “Full-duplex”
      Thanks for correcting me…

  2. Hi Ganesh,
    You have made the posts with 10 questions only. Don’t you think they are too few! I would love if there were at least sets with 20 questions. Anyway, I appreciate your effort.

    • Ganesh Maharjan 21 March 2011 at 2:03 PM

      Dear Suresh,
      Thanks for your feedback. That’s good idea to make a post with 20 questions but it takes time to compose those questions. That’s why I use to post a set with 10 questions so that I can update frequently.

    • muskaan 1 July 2012 at 8:58 PM

      YAA ME TOO AGREE WITH IT GANESH SIR U HAVE TO DO SOMETHING BEACUSE ITS TOO DIFFCULT TO FIND MCQs…………………..

      • Ganesh Maharjan 22 July 2012 at 5:55 PM

        I know it’s difficult to find MCQ Questions that’s why I started this site to help users like you. Anyway thanks for your suggestions.

  3. priyanka 16 August 2012 at 10:50 AM

    thanku sir plz give the more latest question about fundamental computer……

  4. John Tamakloe 7 November 2012 at 1:40 PM

    good things up this site


Leave a Reply