MCQ of Operating Systems – Set 6


In this set of MCQ Questions you will get Multiple Choice Questions related to an Operating Systems in this set there are 10 MCQ Questions and four options to each questions but only one option is the correct answer. First select your option and check with the given answer. Correct answer of these questions are given below of this question set.

MCQ on Operating Systems

Multiple Choice Questions on Operating Systems

6-1 An operating system is a program or a group of programs that
A. Helps in checking the spelling of Word
B. Maintain the relationship in Database
C. Manages the resources of the Computer
D. Performs the calculations of cells in Excel

6-2 What is contained in the page table?
A. Base address of each frame and corresponding page number
B. Memory address and corresponding page number         
C. File name and corresponding page number
D. None of Above

6-3 The chunks of a memory are known as
A. Sector
B. Offset
C. Page
D. Frame

6-4 Which of the following is an essential file of a MS-DOS boot disk?
A. COMMAND.COM
B. START.COM
C. TREE.COM
D. VER.COM

6-5 Which of the following operating system reads and reacts in actual time?
A. Quick Response System
B. Real Time System
C. Time Sharing System
D. Batch Processing System

6-6 Which of the following resources must be protected by the operating system?
A. I/O
B. Memory
C. CPU
D. All of the above

6-7 Command Interpreter is also known as
A. Prompt
B. Shell
C. Command
D. DOS Prompt

6-8 Which of the following is major activities of an operating system in regard to secondary-storage
management?

A. Free-space management
B. Storage allocation
C. Disk scheduling
D. All of the above

6-9 Which of the following are System Programming Language?
A. C
B. PL/360
C. Pascal
D. All of the above

6-10 The operating system keeps the information of files in a table called
A. File Folder Table (FFT)
B. File Index Table (FIT)
C. File Allocation Table (FAT)
D. Directory Index Table (DIT)

 


 
Click Here for Answers

1 – C / 2 – A / 3 – D / 4 – A / 5 – B / 6 – D / 7 – B / 8 – D / 9 – D / 10 – C




Incoming search terms:

  • MCQ on operating system
  • operating system mcq
  • objective questions on operating system
  • operating system objective questions
  • operating system objective questions and answers
  • operating system MCQs
  • mcqs on operating system
  • os mcq
  • operating system mcqs with answers
  • Mcq questions on operating system

2 Responses to “MCQ of Operating Systems – Set 6”

  1. binithaminipsoman 13 January 2013 at 1:13 PM

    set questions&answers relating to sas exam syllabus on computer theory

  2. twinkle 9 February 2013 at 8:36 PM

    how can we download this


Leave a Reply