MCQ of Operating Systems – Set 5


In this series of MCQ Questions set you will get Multiple Choice Questions related to the topic Operating Systems, as usual in this set of MCQ Questions there are 10 MCQ Questions and four options to each questions but only one option is the correct one. Correct answer of these questions are given below of this question set.

MCQ on Operating Systems

Multiple Choice Questions on Operating Systems

5-1 What does Belady’s Anomaly related to?
A. Page Replacement Algorithm
B. Memory Management Algorithm
C. Deadlock Prevention Algorithm
D. Disk Scheduling Algorithm

5-2 What are the two types of Semaphore?
A. Digital Semaphores and Binary Semaphores
B. Analog Semaphores and Octal Semaphores         
C. Counting Semaphores and Binary Semaphores
D. Critical Semaphores and System Semaphores

5-3 What is dispatch latency?
A. The time taken by the dispatcher to stop one process and start another
B. The time taken by the processor to write a file into disk
C. The whole time taken by all processor
D. None of Above

5-4 Which of the following is not process states?
A. New
B. Running
C. Ready
D. Finished

5-5 What are the requirements for the solution to critical section problem?
A. Mutual Exclusion
B. Progress
C. Bounded Waiting
D. All of Above

5-6 Which of the following is the allocation method of a disk space?
A. Contiguous allocation
B. Linked allocation
C. Indexed allocation
D. All of the Above

5-7 What is the method of handling deadlocks?
A. Use a protocol to ensure that the system will never enter a deadlock state.
B. Allow the system to enter the deadlock state and then recover.
C. Pretend that deadlocks never occur in the system.
D. All of the Above

5-8 What do you mean by Memory Compaction?
A. Combine multiple equal memory holes into one big hole
B. Combine multiple small memory holes into one big hole
C. Divide big memory hole into small holes
D. Divide memory hole by 2

5-9 What is Thrashing?
A. A high paging activity is called thrashing.
B. A high executing activity is called thrashing
C. A extremely long process is called thrashing
D. A extremely long virtual memory is called thrashing

5-10 What hole will allocates in “Worst-Fit” algorithm of memory management?
A. It allocates the smaller hole than required memory hole
B. It allocates the smallest hole from the available memory holes
C. It allocates the largest hole from the available memory holes
D. It allocates the exact same size memory hole

 


 
Click Here for Answers

1 – A / 2 – C / 3 – A / 4 – D / 5 – D / 6 – D / 7 – D / 8 – B / 9 – A / 10 – C




Incoming search terms:

  • What do you mean by Memory Compaction?
  • os mcq questions with answers
  • mcq for operating system with answers
  • what do you mean by memory compaction
  • mcq on memory management
  • objective questions on memory management in operating system
  • mcq on memory management in operating system
  • what do you mean by memory compaction? combine multiple equal memory holes into one big hole combine multiple small memory holes into one big hole divide big memory hole into small holes
  • mcq on semaphores
  • mcq of memory managment on operating system

11 Responses to “MCQ of Operating Systems – Set 5”

  1. ajay 1 June 2012 at 3:15 PM

    plse send me All MCQ of Operating sysem in my talk2cryptanlyst@gmail.com

    • Ganesh Maharjan 12 June 2012 at 5:03 PM

      Dear Ajay,
      I’m sorry… I can’t mail you personally but you can get all the MCQ Questions here in this site anytime.
      Thanks.

  2. Biswaji das 12 June 2012 at 10:35 PM

    plse upload more question on C,C++,DBMS,OS,DS,Computer network

    • Ganesh Maharjan 22 July 2012 at 6:23 PM

      Dear Biswaji Das,
      Thanks for your suggestions, I’m uploading MCQ Questions.

  3. vishesh 21 June 2012 at 9:18 PM

    please send me an objective questions with solutions

    • Ganesh Maharjan 22 July 2012 at 6:10 PM

      You can find MCQ Questions with solutions on this site. Just browse as your requirement through menu or by using search box.

  4. sud 29 June 2012 at 12:36 PM

    hey hi,
    Nice set of questions for a quick revision thanks for your efforts.
    there is a bit issue with all the sets that advertise covers up the Answers so have to stop the page loading in the beginning to see answers.
    Please shift the location of answers or the Advertise at the bottom.

    Thanks though

    • Ganesh Maharjan 22 July 2012 at 6:05 PM

      Dear Sud,
      Sorry for the problem you reported, actually that’s not the problem with designing of site and advertisement placement,
      For answer you just have to click on the “Answer” word. Hope you don’t have to reload the page 8-10 times.
      Thanks for your comment.

  5. Rupsa Debnath 30 June 2012 at 11:24 PM

    Where are the answers?

    • Ganesh Maharjan 22 July 2012 at 5:56 PM

      Answers of MCQ Questions are just below the Questions set. Click on the link “Click here for Answer” for the Answers.

  6. asmita 7 February 2013 at 7:32 PM

    nice,but the problem is that last time normally 2 or 3 mcq’s are ask in exam & other questions are more difficult to understand,please upload more mcq’s.thanks.


Leave a Reply