MCQ of Operating Systems – Set 3


In this series of Multiple Choice Question set you will get MCQ Questions from Operating System, an operating system is a set of programs that manage computer hardware resources and provide common services for other applications. User cannot run an application on the computer without an operating system. The operating system is the most important system software in a computer system.

MCQ on Operating Systems

Multiple Choice Questions on Operating Systems

3-1  Which of the following file format supports in Windows 7?
A)  NTFS
B)  BSD
C)  EXT
D)  All of the above

3-2 The Primary job of the operating system is
A)  Manage Commands
B)  Manage Users        
C)  Manage Programs
D)  Manage Resources

3-3 What is the meaning of “Hibernate” in Windows XP/Windows 7?
A)  Restart the Computer in safe mode
B)  Restart the Computer in hibernate mode
C)  Shutdown the Computer terminating all the running applications
D)  Shutdown the Computer without closing the running applications

3-4 Who is called a supervisor of computer activity?
A)  Memory
B)  Operating System
C)  I/O Devices
D)  Control Unit

3-5 Virtual Memory is
A)  Extremely Large Main memory
B)  Extremely Large Secondary memory
C)  An illusion of extremely large main memory
D)  An illusion of extremely large secondary memory

3-6 Operating System manages
A)  Memory
B)  Processor
C)  I/O devices
D)  All of the above

3-7 What should be the first step while OS upgrading?
A)  Delete old Operating System
B)  Backup old Operating System
C)  Backup Critical Data
D)  Format Hard Disks

3-8 Unix Operating System is an
A)  Multi User Operating System
B)  Time Sharing Operating System
C)  Multi Tasking Operating System
D)  All the Above

3-9 In which type of the following OS, the response time is very crucial.
A)  Network Operating System
B)  Real Time Operating System
C)  Batch Operating System
D)  Unix Operating System

3-10 The file system “NTFS” stands for
A)  New Type File System
B)  Never Terminated File System
C)  New Technology File System
D)  Non Terminated File System

 


 
Click Here for Answers

1 – A / 2 – D / 3 – D / 4 – B / 5 – C / 6 – D / 7 – C / 8 – D / 9 – B / 10 – C




Incoming search terms:

  • multiple choice questions on operating system
  • operating system mcq with answers
  • operating system multiple choice questions
  • mcq of operating system
  • mcq on operating system with answers
  • Mcq operating system
  • operating system mcq questions and answers
  • yhs-004
  • objective question on operating system
  • Operating System Multiple Choice Questions and answers

Leave a Reply