MCQ of Operating Systems – Set 2


2-1. When a computer is first turned on or restarted, a special type of absolute loader called ____ is executed
A. Compile and Go loader
B. Boot loader
C. Bootstrap loader
D. Relating loader

2-2. Which of the following Operating systems is better for implementing a Client-Server network
A. MS DOS
B. Windows 95    
C. Windows 98
D. Windows 2000

2-3. The operating system manages
A. Memory
B. Processes
C. Disks and I/O devices
D. all of the above

2-4. Usually, in MSDOS, the primary hard disk drives has the drive letter ____
A. A
B. B
C. C
D. D

2-5. What is the function of an operating system?
A. Manages computer’s resources very efficiently
B. Takes care of scheduling jobs for execution
C. Manages the flow of data and instructions
D. All of the above

2-6. Which is not the function of the Operating System?
A. Memory management
B. Disk management
C. Application management
D. Virus Protection

2-7. Which Operating System doesn’t support networking between computers?
A. Windows 3.1
B. Windows 95
C. Windows 2000
D. Windows NT

2-8. Which Operating System doesn’t support long file names?
A. OS/2
B. Windows 95
C. MS-DOS
D. Windows NT

2-9. Which file keeps commands to execute automatically when OS is started?
A. command.com
B. any batch file
C. autoexec.bat
D. config.sys

2-10. What should be the extension to execute files?
A. EXE
B. BAT
C. COM
D. All of the above

 


 
Click Here for Answers

1 – C / 2 – D / 3 – D / 4 – C / 5 – D / 6 – D / 7 – A / 8 – C / 9 – C / 10 – D




Incoming search terms:

  • The operating system manages
  • operating system multiple choice questions with answers
  • operating system manages
  • which of the following operating systems is better for implementing a client-server network
  • which of the following is not a function of the operating system
  • which of the following operating system is better for implementing a client server network
  • MCQ of OS
  • which of the following is not a function of the operating system?
  • which of the following is not a function of an operating system
  • mcqs in operating system with answers

6 Responses to “MCQ of Operating Systems – Set 2”

  1. dk 21 August 2011 at 11:13 PM

    good

  2. Dr.Wesam K. Al-Rashdan 4 April 2012 at 4:08 AM

    thanks alot for offering these groups of questions it’s very usefull for students and for me too , if u please post to me all sets of these questions ..e OS questions

    • Ganesh Maharjan 14 May 2012 at 8:00 PM

      Thank you Dr. Wesam,
      You can find all the previously posted OS Question set in this website…!

  3. parul 30 May 2012 at 8:50 AM

    good job sir….!!!!!!!

  4. Rashmi 22 June 2012 at 10:04 PM

    Thanks for such good questions set by you..


Leave a Reply