MCQ of Operating Systems – Set 1


1-1. ______ is used in operating system to separate mechanism from policy
A. Single level implementation
B. Two level implementation
C. Multi level implementation
D. None

1-2. The operating system creates _____ from the physical computer
A. Virtual space
B. Virtual computers     
C. Virtual device
D. None

1-3. ______ shares characteristics with both hardware and software
A. Operating system
B. Software
C. Data
D. None

1-4. Multiprogramming systems:
A. Are easier to develop than single programming systems
B. Execute each job faster
C. Execute more jobs in the same time period
D. Are used only one large mainframe computers.

1-5. Which is the first program run on a computer when the computer boots up?
A. System software
B. Operating system
C. System operations
D. None

1-6. Which is built directly on the hardware?
A. Computer Environment
B. Application Software
C. Operating System
D. Database System

1-7. Which of the following Operating System does not implement multitasking truly?
A. Windows 98
B. Windows NT
C. Windows XP
D. MS DOS

1-8. Which runs on computer hardware and serve as platform for other software to run on?
A. Operating System
B. Application Software
C. System Software
D. All

1-9. Which is the layer of a computer system between the hardware and the user program
A. Operating environment
B. Operating system
C. System environment
D. None

1-10. The primary purpose of an operating system is:
A. To make the most efficient use of the computer hardware
B. To allow people to use the computer,
C. To keep systems programmers employed
D. To make computers easier to use

 


 
Click Here for Answers
1 – B / 2 – B / 3 – A / 4 – C / 5 – B / 6 – C / 7 – D / 8 – A / 9 – B / 10 – A
 




Incoming search terms:

  • the primary purpose of an operating system is
  • primary purpose of operating system
  • the operating system creates _____ from the physical computer
  • operating system
  • operating system mcq questions
  • DBMS
  • The operating system creates from the physical computer
  • is used in operating system to separate mechanism from policy
  • ____ is used in operating system to separate mechanism from policy
  • the primary purpose of operating system is

5 Responses to “MCQ of Operating Systems – Set 1”

  1. Pobitro Mondal 20 November 2011 at 12:55 PM

    Dear,
    This is a nice work from you. I wish you get success from web developing from this kind of work. We want a DBMS(Database Management system) work from you, and various Networking question.

    Pobitro Mondal,
    Assistant Programmer,

  2. Malik 20 December 2012 at 9:59 PM

    I want to know the answer of 7th question please. .

    • Ganesh Maharjan 24 December 2012 at 1:23 AM

      Dear Malik,
      You can find the answers below the question set.

  3. fiz 16 December 2013 at 2:42 PM

    5 star for all your work gr8 brother

  4. fiz 16 January 2015 at 4:48 PM

    help me please


Leave a Reply