MCQ of Fundamentals of Computer – Set 5


5-1. Punched cards were first introduced by
A. Powers
B. Pascal
C. Jacquard
D. Herman Hollerith

5-2. Computers built before the First Generation of computers were:
A.
Mechanical
B. Electro-mechanical   
C. Electrical
D. None of these

5-3. Word length of a Personal Computer is ___
A.
4 bits
B. 8 bits
C. 16 bits
D. 64 bits

5-4. Size of the primary memory of a PC ranges between
A.
2KB to 8KB
B. 64KB & 256KB
C. 256KB & 640KB
D. None of these

5-5. CPU speed of a personal computer is
A.
32 KIPS
B. 100 KIPS
C. 1 MIPS
D. None of these

5-6. Programs are executed on the basis of a priority number in a
A.
Batch processing system
B. Multiprogramming
C. Time sharing
D. None of these

5-7. Cursor is a ____
A.
Pixel
B. Thin blinking line
C. Pointing device
D. None of these

5-8. Operating system, editors, and debuggers comes under?
A.
System Software
B. Application Software
C. Utilities
D. None of the above

5-9. What is the first stage in software development?
A.
Specification and design
B. Testing
C. System Analysis
D. Maintenance

5-10. What is System Analysis?
A.
The design of the screen the user will see and use to enter or display data
B. System analysis defines the format and type of data the program will use
C. System Analysis involves creating formal model of the problem to be solved
D. None of the above

 


 
Click Here for Answers
1 – D / 2 – B / 3 – B / 4 – C / 5 – B / 6 – B / 7 – B / 8 – A / 9 – C / 10 – C
 




Incoming search terms:

  • word length of a personal computer is
  • cpu speed of a personal computer is
  • Programs are executed on the basis of a priority number in a
  • which device is used as the standard pointing device in a graphical user environment
  • operating system editors and debuggers comes under
  • size of the primary memory of a pc ranges between
  • Word length of personal computer
  • cursor is a ____
  • Word length of a Personal Computer is ___
  • which of the following is a read only memory storage device

3 Responses to “MCQ of Fundamentals of Computer – Set 5”

  1. Hardik 24 June 2012 at 10:20 PM

    Sir namaskar!
    u r doing great job by impowering us who r going to attend psc exam.
    all ur quiz r like devine to me..so thank u sir.
    (bt sir please please available us all these knowledge on PDF format..?)
    please sir.
    coz i cant b onlined always.
    thank u sir.

  2. Yagyashwar Oli 17 September 2012 at 11:26 AM

    बिर्सियो कि भनेको, धन्न अझैँ याद रहेछ । केही शंकाले हानेको पनि मिल्यो । 10/10

  3. patra ramesh 5 April 2014 at 11:41 AM

    Very nice n help ful..


Leave a Reply