MCQ of Fundamentals of Computer – Set 4


4-1. Primary memory stores
A. Data alone
B. Programs alone
C. Results alone
D. All of these

4-2. EPROM can be used for
A. Erasing the contents of ROM
B. Reconstructing the contents of ROM    
C. Erasing and reconstructing the contents of ROM
D. Duplicating ROM

4-3. Which device can understand difference between data & programs?
A. Input device
B. Output device
C. Memory
D. Microprocessor

4-4. The contents of information are stored in
A. Memory data register
B. Memory address register
C. Memory arithmetic registers
D. Memory access register

4-5. Memory unit is one part of
A. Input device
B. Control unit
C. Output device
D. Central Processing Unit

4-6. Algorithm and Flow chart help us to
A. Know the memory capacity
B. Identify the base of a number system
C. Direct the output to a printer
D. Specify the problem completely and clearly

4-7. Which of the following is not a valid size of a Floppy Disk?
A. 8″
B. 5 1/4″
C. 3 1/2″
D. 5 1/2″

4-8. The basic operations performed by a computer are
A. Arithmetic operation
B. Logical operation
C. Storage and relative
D. All the above

4-9. The earliest calculating devices are
A. Abacus
B. Clock
C. Difference Engine
D. None of these

4-10. Who built the first Mechanical Calculator
A. Joseph Marie Jacquard
B. John Mauchly
C. Blaise Pascal
D. Howard Aiken

 


 
Click Here for Answers

1 – D / 2 – C / 3 – D / 4 – A / 5 – D / 6 – D / 7 – D / 8 – D / 9 – A / 10 – C




Incoming search terms:

  • algorithm and flowchart help us to
  • memory unit is one part of
  • primary memory stores data alone
  • which device can understand difference between data and programs
  • memory unit is a part of
  • which of the following is not a valid size of a floppy disk
  • which device can understand difference between data & programs
  • the contents of information are stored in
  • Which of the following is not a valid size of a FLOPPY DISK?
  • valid size of floppy disk

9 Responses to “MCQ of Fundamentals of Computer – Set 4”

  1. roclafamilia 21 October 2010 at 5:19 PM

    Helpful blog, bookmarked the website with hopes to read more!

    • Ganesh Maharjan 27 October 2010 at 12:39 PM

      Thanks for comment…!

  2. Rajapaksa 12 November 2010 at 2:49 PM

    Very helpfull website for my IT Exam. Thanks!

    • Ganesh Maharjan 13 November 2010 at 1:33 AM

      It’s my pleasure…!

  3. PRASHANT NARGUNDKAR 21 December 2011 at 4:03 PM

    Very very helpful site. Thanks

  4. Oyinbooke Olanrewaju 12 February 2012 at 12:49 PM

    Wish to receive online tutorial on programming. This site is popular for its faster and best means of disseminating information.

  5. pushpendra kumar 3 November 2012 at 9:19 PM

    thanks a lot for the help

  6. veena 11 January 2013 at 3:33 PM

    nice site

  7. jorge 19 January 2013 at 1:10 PM

    it is help full


Leave a Reply