MCQ of Fundamentals of Computer – Set 3


3-1. Which device is used as the standard pointing device in a Graphical User Environment?
A.  Keyboard
B.  Mouse
C.  Joystick
D.  Track ball

3-2. Which number system is usually followed in a typical 32-bit computer?
A.  2
B.  10     
C.  16
D.  32

3-3. Which number system is usually followed in a typical 32-bit computer?
A.  Binary
B.  Decimal
C.  Hexadecimal
D.  Octal

3-4. Which of the following is not an output device?
A.  Scanner
B.  Printer
C.  Flat Screen
D.  Touch Screen

3-5. Which of the following devices have a limitation that we can only store information to it but cannot erase or modify it?
A.  Floppy Disk
B.  Hard Disk
C.  Tape Drive
D.  CDROM

3-6. Which technology is used in Compact disks?
A.  Mechanical
B.  Electrical
C.  Electro Magnetic
D.  Laser

3-7. Which of the following storage devices can store maximum amount of data?
A.  Floppy Disk
B.  Hard Disk
C.  Compact Disk
D.  Magneto Optic Disk

3-8. Which of the following is the largest manufacturer of Hard Disk Drives?
A.  IBM
B.  Seagate
C.  Microsoft
D.  3M

3-9. The programs which are as permanent as hardware and stored in ROM is known as
A.  Hardware
B.  Software
C.  Firmware
D.  ROM ware

3-10. Memory is made up of
A.  Set of wires
B.  Set of circuits
C.  Large number of cells
D.  All of these

 


 
Click Here for Answers

1 – B / 2 – A / 3 – A / 4 – A / 5 – D / 6 – D / 7 – B / 8 – B / 9 – C / 10 – C




Incoming search terms:

  • which number system is usually followed in a typical 32-bit computer
  • which number system is usually followed in a typical 32-bit computer?
  • which technology is used in compact disks
  • programs stored in rom are called
  • which number system in 32 bit computer
  • the programs which are as permanent as hardware and stored in rom is known as
  • which technology is used in compact disks?
  • number system followed in 32 bit computer
  • program stored in rom are called
  • which number system is usually followed in a 32-bit computer

3 Responses to “MCQ of Fundamentals of Computer – Set 3”

  1. Raju 21 February 2012 at 7:54 AM

    In question no 10. I’m little confused.. is it ok.. plz let me know.

  2. sangram 23 October 2012 at 10:35 AM

    Plz send me mcq regarding networking

  3. Shahid Hussain 14 February 2013 at 5:05 PM

    Sir I have Applied in Govt Job the Test will 19 02 2013 .The post is Data Processing Assistant Bps 12 so Kindly send me Mcqs about Data Processing Assistant.Thanks for reply sir send me jaldy me send mery id per.


Leave a Reply