MCQ of Fundamentals of Computer – Set 1


1-1. FORTRAN programming language is more suitable for ……
A. Business Applications
B. Marketing Applications
C. Scientific Applications
D. None of the above

1-2. Mostly which of the following device is used to carry user files?
A. Floppy Disk
B. Hard Disk    
C. RAM
D. CDROM

1-3. Which device is used to backup the data?
A. Floppy Disk
B. Tape
C. Network Drive
D. All of the above

1-4. In order to play and hear sound on a computer, one needs:
A. a sound card and speakers
B. a microphone
C. all of them required
D. none of them required

1-5. Which of the following are the cheapest memory devices in terms of Cost/Bit?
A. Semiconductor memories
B. Magnetic Disks
C. Compact Disks
D. Magnetic Tapes

1-6. In a computer _____ is capable to store single binary bit.
A. Capacitor
B. Flip flop
C. Register
D. Inductor

1-7. A set of flip flops integrated together is called ____
A. Counter
B. Adder
C. Register
D. None of the above

1-8. Which of the following are the best units of data on an external storage device?
A. Bits
B. Bytes
C. Hertz
D. Clock cycles

1-9. A register organized to allow to move left or right operations is called a ____
A. Counter
B. Loader
C. Adder
D. Shift register

1-10. Which of the following have the fastest access time?
A. Semiconductor Memories
B. Magnetic Disks
C. Magnetic Tapes
D. Compact Disks

 


 
Click Here for Answers
1 – C / 2 – A / 3 – D / 4 – A / 5 – C / 6 – B / 7 – C /  8 – B / 9 – D / 10 – A
 




Incoming search terms:

  • which of the following have the fastest access time
  • a set of flip flops integrated together is called
  • Fundamentals of computer
  • fortran programming language is more suitable for
  • fastest access time
  • mostly which of the following device is used to carry user files
  • which of the following have the fastest access time?
  • set 1
  • A set of flip flops integrated together
  • which of the following are the best units of data on an external storage device

22 Responses to “MCQ of Fundamentals of Computer – Set 1”

  1. chitti 11 September 2012 at 3:06 PM

    thanks a lot

    • SUDARSHAN BERA 27 September 2012 at 12:18 PM

      very nice

  2. Sumedha 10 October 2012 at 11:36 AM

    Thanks It’s really helpful

  3. sushant saigal 5 November 2012 at 9:01 AM

    thanks a lot for helping me,
    really it is very helpful…….

  4. vishal bhosale 26 November 2012 at 10:32 AM

    It’s very helpful 4 me….thanx…!

  5. asmita 12 January 2013 at 7:58 PM

    THANKS!!!!!ITS VERY NICE & THE LANGUAGE IS EASY 2 UNDERSTAND

  6. Parminder sindhuria 13 February 2013 at 10:35 AM

    these questions are really very helpful for any competition….

  7. Ravi ccand tiwari 3 March 2013 at 11:18 AM

    thanks for this
    it is very useful

  8. somesh rawat 4 March 2013 at 12:15 PM

    itz very nice to score max marks…….

  9. Win 3 April 2013 at 9:44 AM

    Thanks a lot

  10. HARGOVIND 25 December 2013 at 8:58 AM

    THANKS Dear…ADMIN,
    AWESOME AND HELPFUL AS WELL

  11. narasimha 14 February 2014 at 11:31 AM

    its good. pls add some stuff abounded advance communication systems.

  12. jeet 14 February 2014 at 2:53 PM

    please more c language MCQ question provide on your site……..

  13. velmurugan 2 March 2014 at 7:22 AM

    this web site is useful for my exam

  14. ishfaq B.pharma 4 May 2014 at 10:23 PM

    so HeLPfUl

  15. MAHIPAL 30 May 2014 at 6:52 PM

    nice qustion &answer

  16. umesh 9 October 2014 at 8:22 PM

    thanks for ur helping

  17. praveen 4 November 2014 at 2:37 AM

    supeb fine……

  18. KIBUUKA SAUL 10 December 2014 at 6:26 PM

    am proud of being a student.kip the spirit MCQ

  19. Navnit Patel 2 January 2015 at 5:52 PM

    thank you
    super


Leave a Reply