MCQ of Database Management System (DBMS) – Set 6

This is new Objective Questions with Answer on the Category of DBMS (Database Management System). In this Question set you will get 10 Multiple Choice Questions (MCQ Questions) with Answer related to Database Management System (DBMS). Four options are given to the each question and only one options is the correct one. Select your option and check with given correct answer. Correct answer are given the below of this questions set.

MCQ of Database Management System (DBMS)

Multiple Choice Questions of Database Management System (DBMS)

6-1. The minimal set of super key is called
A. Primary key
B. Secondary key
C. Candidate key
D. Foreign key

6-2. A relation that has no partial dependencies is in which normal form
A. First
B. Second
C. Third

6-3. A functional dependency between two or more non-key attributes is called
A. Transitive dependency
B. Partial transitive dependency
C. Functional dependency
D. Partial functional dependency

6-4. A logical description of some portion of database that is required by a user to perform task is called as
A. System View
B. User View
C. Logical View
D. Data View

6-5. ______________ is a classical approach to database design?
A. Left – Right approach
B. Right – Left approach
C. Top – Down approach
D. Bottom – Up approach

6-6. _____________ refers to the correctness and completeness of the data in a database?
A. Data security
B. Data integrity
C. Data constraint
D. Data independence

6-7. A table that displays data redundancies yields ____________ anomalies
A. Insertion
B. Deletion
C. Update
D. All of the above

6-8. A lock that allows concurrent transactions to access different rows of the same table is known as a
A. Field-level lock
B. Row-level lock
C. Table-level lock
D. Database-level lock

6-9. A type of query that is placed within a WHERE or HAVING clause of another query is called
A. Super query
B. Sub query
C. Master query
D. Multi-query

6-10. A transaction completes its execution is said to be
A. Saved
B. Loaded
C. Rolled
D. Committed


Click Here for Answers
1 – C / 2 – B / 3 – A / 4 – B / 5 – C / 6 – B / 7 – D / 8 – A / 9 – B / 10 – D

Incoming search terms:

  • dbms quiz
  • dbms objective type questions
  • dbms objective
  • database management system (dbms) objective questions
  • data redundancy refers to mcq
  • dbms mcq quiz
  • mcq question on database
  • indiabix dbms mcq
  • data base management system unit wise multiple choice question answers
  • dbms objective bits

6 Responses to “MCQ of Database Management System (DBMS) – Set 6”

  1. Narayan 23 December 2014 at 7:40 PM

    Its nice collection

  2. sanket gupta 29 September 2015 at 12:43 PM

    sir it is very helpful for me in my exam
    try tro upload these type of question
    thank you sir

  3. irfan 19 January 2016 at 10:38 PM

    very nice . Thank You sir

  4. very helpful package 14 February 2016 at 7:11 PM

    The collection is very good preparatory material for students who wants to write exam

  5. jojo miranda 2 March 2016 at 11:03 PM

    These are nice sets of questions indeed. Thank you and more power!

  6. jojo miranda 2 March 2016 at 11:03 PM

    These are nice sets of questions indeed. Thank you and more power!

Leave a Reply