MCQ of Database Management System (DBMS) – Set 5


This is new Multiple Choice Questions (MCQ Questions) with Answer on the Category of Database Management System (DBMS). In this Question set you will get 10 Objective Questions with Answer related to DBMS (Database Management System). Four options are given to the each question and only one options is the correct one. Select your option and check with given correct answer. Correct answer are given the below of this questions set.

MCQ of Database Management System (DBMS)

Multiple Choice Questions of Database Management System (DBMS)

5-1. Which of the following option is use to retrieval of data?
a. Stack
b. Data Structure
c. Linked list
d. Query

5-2. ODBC stands for ______
a. Offline database connection
b. Oriented database connection      
c. Open database connection
d. None of above

5-3. Which algebra is widely used in DBMS?
a. Relational algebra
b. Arithmetic algebra
c. Both
d. None

5-4. Which of the following is an unary operation?
a. Selection operation
b. Generalized selection
c. Primitive operation
d. Projection operation

5-5. Which SQL Query is use to remove a table and all its data from the database?
a. Create Table
b. Alter Table
c. Drop Table
d. None of these

5-6. In precedence of set operators the expression is evaluated from:
a. Left to Left
b. Left to Right
c. Right to Right
d. Right to Left

5-7. In DBMS FD stands for _______
a. Facilitate data
b. Functional data
c. Facilitate dependency
d. Functional dependency

5-8. How many types of keys in Database Design?
a. Candidate key
b. Primary key
c. Foreign key
d. All of these

5-9. Which of the following is based on Multi Valued Dependency?
a. First
b. Second
c. Third
d. Fourth

5-10. Which of the following is the structure of the Database?
a. Table
b. Schema
c. Relation
d. None of these

 


 
Click Here for Answers

1 – d / 2 – c / 3 – a / 4 – b / 5 – c / 6 – b / 7 – d / 8 – d / 9 – d / 10 – b




Incoming search terms:

  • question related to DBMS
  • Indiabiz-dbms
  • dbms quiz questions
  • database management objective uestion
  • mcq related to dbms
  • Mcqs on data base
  • database multiple choice questions and answers
  • Mcq dbms pc question and answer
  • mcq questions for dbms with answers
  • mcq of satabaae

2 Responses to “MCQ of Database Management System (DBMS) – Set 5”

  1. Bal Kumar Tamang 22 June 2014 at 4:49 PM

    I found mistake on question no: 2 i think there must be ODBC instead of ODBS. Thank you


Leave a Reply