MCQ of Database Management System (DBMS) – Set 4


This is new MCQ Questions with Answer on the category of Database Management System (DBMS). In this set you will get 10 Objective Questions with Answer related to DBMS (Database Management System). Four options are given to each question but only one option is the correct one, select your answer and tally with the given correct answer. Correct answer are given below of this Questions Set.

MCQ of Database Management System (DBMS)

Multiple Choice Questions of Database Management System (DBMS)

4-1. which of the following is not an Aggregate function?
A. Min
B. Max
C. Select
D. Avg

4-2. The attribute that can be divided into other attributes is called
A. Simple Attribute
B. Composite Attribute      
C. Multi-valued Attribute
D. Derived Attribute

4-3. In an Entity-Relationship Diagram “Ellipses” represents
A. Attributes
B. Weak entity set
C. Relationship sets
D. Multi-valued attributes

4-4. In an Entity-Relationship Diagram “Diamonds” represents
A. Attributes
B. Multi-valued attributes
C. Weak entity set
D. Relationship sets

4-5. What is ACID properties of Transactions?
A. Atomicity, Consistency, Isolation, Database
B. Atomicity, Consistency, Isolation, Durability
C. Atomicity, Consistency, Inconsistent, Durability
D. Automatically, Concurrency, Isolation, Durability

4-6. If every non-key attribute is functionally dependent on the primary key, the relation will be in
A. First Normal Form
B. Second Normal Form
C. Third Normal Form
D. Fourth Formal Form

4-7. Database locking concept is used to solve the problem of
A. Lost Update
B. Uncommitted Dependency
C. Inconsistent Data
D. All of the above

4-8. UML is stands for
A. Universal Modeling Language
B. Unified Modeling Language
C. United Modeling Language
D. Uni Modeling Language

4-9. Data Manipulation Language (DML) is not to
A. Create information table in the Database
B. Insertion of new information into the Database
C. Deletion of information in the Database
D. Modification of information in the Database

4-10. Which of the following in true regarding Referential Integrity?
A. Every primary-key value must match a primary-key value in an associated table
B. Every primary-key value must match a foreign-key value in an associated table
C. Every foreign-key value must match a primary-key value in an associated table
D. Every foreign-key value must match a foreign-key value in an associated table

 


 
Click Here for Answers

1 – C / 2 – B / 3 – A / 4 – D / 5 – B / 6 – C / 7 – D / 8 – B / 9 – A / 10 – C




Incoming search terms:

  • dbms objective questions with answers pdf
  • rdbms basics mcqs with answers pdf
  • multiple choice questions on transaction in dbms
  • rdbms multiple choice
  • rdbms er model mcq
  • mcq dbms answers pdf
  • dbms concept mcq
  • sets for database questrions
  • Database management(MCQ)
  • mcq on dbms /blogger

Leave a Reply